Marginea, cel mai mare centru de ceramică neagră din Bucovina



            Ceramica de Marginea este un tip de ceramică tipic comunei Marginea din județul Suceava. Se caracterizează îndeosebi prin culoarea neagră pe care o dobândesc obiectele după ardere, dar și prin păstrarea unor forme tradiționale.
           Istorie
           Ceramica de la Marginea aparține culturii Horodiștea - Florești, care este perioada cea mai înfloritoare a ceramicii negre geto-dacice. În secolele XII-XV a cunoscut o dezvoltare puternică în regiune, dar mai ales în nordul Moldovei. Înainte de instaurarea regimului comunist în România, în Marginea existau în jur de 60 de ateliere de olari. Apoi, în anii comunismului, posesia unei roți de olar se pedepsea de către lege și din acest motiv mulți meșteri olari au renunțat la meseriile lor moștenite din străbuni. Mai târziu, însă, tot comuniștii au încercat prin cooperative artizanale relansarea acestei ceramici.
                                                      Tehnică
Tehica prin care se obțin oalele la Marginea este aceași tehnică preistorică, de ardere înăbușită și lustruirea cu ajutorul unui cremene. Pământul din care se fabrică oalele este adus de olari de la marginea satului și ars în cuptoare circa 10 ore pentru ca negrul de fum să pătrundă în vase și astfel să le dea culoarea neagră tipică acestor vase. Dacă în vechime aceste vase erau coapte în niște gropi adânci de 1,5 metri săpate în pământ, astăzi se ard în cuptoare înfundate cu lut.
Forme şi ornamente
Formele vaselor, de asemenea sunt străvechi, oale mari, străchini, ulcele și ulcioare, platouri, obiecte de decor. Obiectele prin frecarea cu cremenele capătă un luciu cenușiu-metalic. Prin mișcări de du-te-vino cu cremenele se pot obține forme pe suprafața obiectului prelucrat, linii frânte, spirale, desene stilizate etc.
                                                     Muzeu
În cadrul complexului de la Marginea se află şi un muzeu etnografic, amenajat într-o casă veche de peste 100 de ani, un adevarat loc de popas pentru oaspeţi. Odată intraţi în casă puteţi admira costumele populare din Bucovina, cu precădere din zona Radauţi, costume populare folosite de locuitorii din zona la cele mai importante evenimente din viaţa satului. Turiştii au posibilitatea de a achiziţiona aceste adevărate comori ale satului bucovinean.
De asemenea în muzeu mai pot fi găsite şi obiecte de ceramică, ţesături, împletituri, coşuri de nuiele, coliere din mărgele, ouă încondeiate, ouă cu mărgele. Arhitectura specifică locului este completată de covoarele de lână, confecţionate manual de mâinile iscusite ale femeilor din sat.
                Evenimente
                Ceramica neagrã pentru care Marginea este cunoscutã în lume se obţine printr-o tehnicã preistoricã de ardere înãbuşitã şi ornamentare prin lustruirea cu ajutorul unei pietre de rîu. Acest procedeu folosit de olarii din Marginea este unic în lume. O ceramicã asemãnãtoare se mai produce undeva în Mexic. Astfel de ceramicã se realizeazã în prezent în atelierele de olãrit ale familiei Magopãţ ce sunt cunoscute în întreaga lume fiind vizitate de un numãr mare de turişti în fiecare an precum şi de mari personalitãţi : Împãratul Japoniei, Regele României, Regina Olandei, Sahinsahul Iranului, Guvernatorul Canadei si toţi ambasadorii statelor lumii în România.